ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Συνδυασμός για δυνατούς λύτες
Terrorismo 3
Δημοσιεύσεις: 681
Εγγραφή: Σάβ 22 Ιαν 2011, 15:32
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από Terrorismo 3 » Δευ 25 Μάιος 2015, 15:06

Σαν σήμερα 25 Μαίου το 1911: Στο Μεξικό, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα αρχίζει την επανάσταση
Εικόνα
Στις 25 Μαΐου 1911 ξεκίνησε η αγροτική Μεξικανική Επανάσταση με ηγέτη τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο οποίος μαζί με τους Φρανσίσκο Μαντέρο, Πάσκουαλ Ορόζκο και Πάντσο Βίγια ανέτρεψαν το δικτάτορα της χώρας Πορφίριο Ντίαζ. Ο μεγαλύτερος επαναστάτης του Μεξικό αναδείχθηκε σε σπουδαία ηγετική προσωπικότητα των ανταρτών της Επανάστασης, που μαχόταν εναντίον του στρατηγού Ντίαζ. Οργάνωσε και διοικούσε σημαντική επαναστατική δύναμη, ονομαζόμενη «Απελευθερωτικός Στρατός του Νότου»

Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1879 στο χωριό Ανενκουίλκο της μεξικανικής πολιτείας Μορέλος. Γόνος ευκατάστατου κτηνοτρόφου, έμεινε ορφανός στα 16 του χρόνια και εργάστηκε ως εκπαιδευτής αλόγων.

Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μεξικό από τον δικτάτορα Πορφίριο Ντίαζ, το 85% της γης ανήκε στο 2% του πληθυσμού. Ο Ζαπάτα ανέπτυξε από νωρίς αντιπολιτευτική δράση και το 1909 εξελέγη πρόεδρος μιας τοπικής ομάδας για τη διεκδίκηση της καλλιεργήσιμης γης, που είχε κατασχεθεί προς όφελος των μεγαλογαιοκτημόνων. Εξαιτίας της δράση του, κλήθηκε στο στρατό, όπου υπηρέτησε για επτά μήνες.

Τον Νοέμβριο του 1910 η εξαθλίωση των αγροτών οδήγησε σε μια μεγάλη αγροτική εξέγερση στη χώρα, υπό τον Φρανσίσκο Μαντέρο, πολιτικό αντίπαλο του Πορφίριο Ντίαζ. Ο Ζαπάτα τάχθηκε στο πλευρό του, πήρε τα όπλα και με σύνθημα «γη κι ελευθερία» ηγήθηκε των επαναστατημένων αγροτών, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερα εδάφη.

Όταν αντιλήφθηκε ότι το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είχε εγκαταλειφθεί από τον Μαδέρο, συνεταξε το δικό του αγροτικό πρόγραμμα, γνωστό ως Σχέδιο Αγιάλα. Με αυτό απαιτούσε την κατάσχεση της γης απ’ όλους τους ξένους και του 1/3 των εδαφών των φεουδαρχών, καθώς και την επιστροφή των εδαφών που είχαν κατασχεθεί από τους ντόπιους. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αγιάλα, όλες οι κατασχεθείσες εκτάσεις θα αποτελούσαν κοινοκτημοσύνη των ινδιάνικων κοινοτήτων.

Στο πλευρό του συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι αγρότες, ενώ τις απόψεις του ενστερνίστηκαν και πολλοί διανοούμενοι , οι οποίοι συνέδεσαν τις θεωρίες του με αυτές του Καρλ Μαρξ. Μετά την καταστολή της εξέγερσης του Μαδέρο, το Φεβρουάριο του 1913, ο Ζαπάτα ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές του Πάντσο Βίγια στο βορρά και του Πασκουάλ Ορόζκο με τους οποίους συνέχισε τον αγώνα ακόμα κι όταν έπεσε η δικτατορία του Ντίαζ. Με τον Βίλα κατέλαβαν τρεις φορές την πόλη του Μεξικό, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στις 10 Απριλίου του 1919 ο Ζαπάτα έπεσε θύμα ενέδρας. Εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τη συνάντησή του με έναν στρατηγό που υποτίθεται ότι ήθελε να προσχωρήσει στην επανάσταση.

Πρόκειται για μία σπουδαία φυσιογνωμία του Μεξικό. Από τους εχθρούς του χαρακτηρίστηκε ως ακραίος μηδενιστής με μοναδικό σκοπό της δράσης του τη ληστεία. Ωστόσο, για το λαό ενσαρκώνει το σωτήρα και ήρωα της επανάστασης. Έγινε θρύλος ενώ ζούσε ακόμη. Αναρίθμητες ιστορίες και τραγούδια γι’ αυτόν λέγονται ακόμη και σήμερα, ενώ ο τάφος του είναι ένα από τα πιο σεβάσμια μνημεία για τους ιθαγενείς του Νότιου Μεξικό.

πηγή: tvxs.gr
...

ΤheFamous82
Δημοσιεύσεις: 646
Εγγραφή: Κυρ 02 Νοέμ 2014, 21:25
Has thanked: 23 times
Been thanked: 36 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από ΤheFamous82 » Παρ 29 Μάιος 2015, 07:22

29-05-1983
Η ΑΕΛ καταφέρνει ,να κρατήσει το 1-0 κάνοντας την πρώτη νίκη εκτός έδρας επί ομάδας του ΠΟΚ στην ιστορία της και δείχνει σε όλη την Ελλάδα ότι η μεγάλη ΑΕΛ του ΄80 μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, πλέον, ακόμα και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (τελικά, εκείνη τη χρονιά, με δεύτερη την ΑΕΛ) στην έδρα του….
Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα

plapoutas7
Δημοσιεύσεις: 3921
Εγγραφή: Δευ 22 Νοέμ 2010, 03:51
Has thanked: 412 times
Been thanked: 25 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από plapoutas7 » Παρ 29 Μάιος 2015, 09:42

Σαν σήμερα, 29 Μαΐου 1985, θα σημειωθεί στο Heysel μία εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών του ποδοσφαίρου - στην οποία 39 φίλαθλοι της Juventus θα βρουν το θάνατο και 400 άλλοι θα τραυματιστούν, ύστερα από ντου οπαδών της Liverpool FC (μαζί με Άγγλους χούλιγκαν άλλων ομάδων, που ενώθηκαν με αφορμή τα επεισόδια σε Μπέρμιγχαμ και Ρώμη το '83 και '84 αντίστοιχα) ως απάντηση στη ρίψη αντικειμένων από πλευράς οπαδών της Γηραιάς Κυρίας.

30 χρόνια μετά οι πληγές είναι νωπές και για τους δύο συλλόγους με διαφορετικό μοτίβο. Οι σχέσεις μεταξύ των συλλόγων έχουν αποκατασταθεί, όχι όμως και των οπαδών...

Αιώνια η μνήμη των 39 ΑΘΩΩΝ φιλάθλων
1916-2015

Άβαταρ μέλους
no passaran
Δημοσιεύσεις: 8069
Εγγραφή: Δευ 21 Νοέμ 2011, 23:51
Has thanked: 617 times
Been thanked: 433 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από no passaran » Παρ 29 Μάιος 2015, 10:19

29/5/1991 ο ερυθρος αστερας κατακτα το πρωταθλημα ευρωπης!


Εικόνα
γιατρε μου ειμαι κοκκαλο με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ #1

Paranormal7
Δημοσιεύσεις: 649
Εγγραφή: Σάβ 18 Οκτ 2014, 16:31
Has thanked: 24 times
Been thanked: 12 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από Paranormal7 » Παρ 29 Μάιος 2015, 15:08

Σαν σήμερα 29 Μαίου το 1453: Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.
Εικόνα

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.


Εικόνα

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.


Εικόνα

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/145#ixzz3bWpvc22c
H πραγματικοτητα ειναι μια ψευδαισθηση που οφειλεται στην ελλειψη αλκοολ !

Άβαταρ μέλους
erxomaste
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: Τετ 27 Αύγ 2014, 02:37
Has thanked: 27 times
Been thanked: 20 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από erxomaste » Παρ 29 Μάιος 2015, 15:56

phpBB [video]


:kahmeno :kahmeno

Άβαταρ μέλους
no passaran
Δημοσιεύσεις: 8069
Εγγραφή: Δευ 21 Νοέμ 2011, 23:51
Has thanked: 617 times
Been thanked: 433 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από no passaran » Παρ 29 Μάιος 2015, 17:28

erxomaste έγραψε:
phpBB [video]


:kahmeno :kahmeno
Πειτε καμια λεπτομερεια ομως ρε παιδια! Ποιος το πηρε κλπ :pop corn
γιατρε μου ειμαι κοκκαλο με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ #1

Άβαταρ μέλους
Big Lebowski
Δημοσιεύσεις: 2099
Εγγραφή: Τετ 02 Φεβ 2011, 11:23
Has thanked: 85 times
Been thanked: 37 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από Big Lebowski » Παρ 29 Μάιος 2015, 17:36

νομίζω τις είχαν τρέξει τις χανούμες τα παόκια

Άβαταρ μέλους
no passaran
Δημοσιεύσεις: 8069
Εγγραφή: Δευ 21 Νοέμ 2011, 23:51
Has thanked: 617 times
Been thanked: 433 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από no passaran » Παρ 29 Μάιος 2015, 17:38

Εμενα ο ματσαφλοκος οπως και ο κοτσαδορος μου ειπαν για ισοπαλια
γιατρε μου ειμαι κοκκαλο με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ #1

Lad
Δημοσιεύσεις: 7404
Εγγραφή: Παρ 07 Ιαν 2011, 19:33
Τοποθεσία: η μαμά εδώ, ο μπαμπάς εκεί
Has thanked: 350 times
Been thanked: 11 times

Re: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

Δημοσίευση από Lad » Παρ 29 Μάιος 2015, 23:34

egw akousa pws to phre o mwameth o porthiths...

EDIT: gia lamia leme h' gia kwn/polh? :lol:
"ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ"

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 14 επισκέπτες